Police seek victims of scam artist targeting Vietnamese

SEATTLE -- King County Sheriff's detectives are looking for victims of a Vietnamese con artist accused of posing as a Department of Social and Health Services employee to gain their trust.

Detectives said 39-year-old Oanh Nguyen of White Center would contact her victims in the DSHS office in the 9600 block of 15th Avenue SW.

Nguyen would pose as a DSHS employee and approach Vietnamese-speaking clients and ask if they needed help completing forms, Sgt. Cindi West said.

According to West, Nguyen would tell her victims she needed help depositing a check because she did not have a bank account. She would ask the victim to deposit a check into their bank account and give her the cash.

At least six people agreed to help Nguyen and deposited her checks, giving her cash from their accounts, West said. In each case, her checks later bounced because the accounts were closed.

Detectives said Nguyen is also suspected of fraudulently accepting mortgage payments from Vietnamese-speaking clients when she worked as an unlicensed mortgage brokers.

Detectives said that from 2009-2010, Nguyen reportedly accepted mortgage payments from Vietnamese clients and never passed the payments on to the lender. One victim was unaware that Nguyen was not making the payments until his house was in the process of foreclosure.

Detectives said the common denominator in these cases appears to be that the victims speak Vietnamese and little or no English. They added that Nguyen also frequents the Rainier DSHS Office at 3600 Graham St. in Seattle.

On June 13, Nguyen was arrested and booked into the King County Jail for investigation of fraud, ID theft, forgery and unlawful issuance of bank checks.

Here is the official press release from the Sheriff's Office in Vietnamese:

Thám Tử của hạt King thông báo rằng họ đang tìm thêm những nạn nhân của một kẻ lừa đảo, mạo danh là nhân viên của Sở Y Tế & Xã Hội (DSHS) để lấy sự tin cậy của họ.

Thám Tử cho biết rằng, bà Oanh-Nguyễn, 39 tuổi, ngụ ở khu White Center đã thường mạo danh là một nhân viên của DSHS lân la làm quen với những khách hàng người Việt đến sở Xã Hội, giả vờ giúp họ điền đơn xin dịch vụ xã hội ở văn phòng của sở DSHS toạ lạc tại khu số 9600 ở đường 15th Ave SW.

Cảnh Sát nói rằng bà Nguyễn thường nhờ các nạn nhân giúp bà ta đặt cọc một ngân phiếu vào trương mục ngân hàng riêng của họ vì bà không có trương mục và sau đó họ đổi lấy tiền mặt cho bà ta.

Có ít nhất 6 nạn nhân đồng ý giúp bà Nguyễn, đặt cọc ngân phiếu để đổi lấy tiền giao lại cho bà nầy từ trương mục riêng của họ.  Sau mỗi lần làm vậy là tấm ngân phiếu của bà Nguyễn bị nhà băng trả lại vì không tiền bảo chứng với lý do là trương mục của bà đã đóng, theo lời của các Thám Tử.

Thám Tử cho biết thêm rằng từ năm 2003-2010, bà Nguyễn đã nhận tiền trả tiền nhà từ các khách hàng người Việt tuy nhiên bà ta đã không gửi trả cho các ngân hàng cho vay nợ.   Có một nạn nhân đã không biết sự kiện nầy xảy ra cho đến khi căn nhà của ông ta mua đã bị ngân hàng thực hiện thủ tục xiết nhà, theo báo cáo của cảnh sát.

Thám Tử nói rằng các nạn nhân có một điểm giống nhau là họ đều là người Việt và ít hiểu biết tiếng Anh.

Cảnh Sát nói là bà Nguyễn cũng thường lân la ở văn phòng sở Xã Hội (DSHS) ở số 3600 Gramham Street của thành phố Seattle.

Bà Nguyễn đã bị câu lưu vào nhà giam của hạt King và bị truy tố theo các tội danh lừa đảo, mạo nhận lý lịch người khác, làm giả ngân phiếu và viết ngân phiếu không tiền bảo chứng.

Nếu ai đã từng là nạn nhân của bà Nguyễn, xin liên lạc ông Peter Truong, King County Community Service Officer ở số 206-423-2932, 206-296-3323, hoặc trạm cảnh sát ở Burien số 206-296-3333.